Profesorul Gheorghe Baciu - cronicarul Alma Mater
- vizualizări: 123
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a marcat un eveniment important pentru comunitatea medicală și anume - lansarea cărții profesorului universitar Gheorghe Baciu, intitulată Istoricul medicinei și al învățământului medical pe plaiul basarabean. Manifestarea, desfășurată în data de 6 octombrie curent, a adunat reprezentanții Universităţii noastre, cadre profesoral-didactice, specialiști în medicină legală, publiciști, scriitori, bibliotecari și alți oaspeți. Participanții au avut ocazia să admire și o expoziție de carte ce a inclus toate tiltlurile publicate de autor până în prezent.
În cadrul ceremoniei de lansare, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii a ținut să remarce câteva dintre realizările profesorului, subliniind că este cel care aduce la lumină realitatea procesului de ocrotire a sănătății din Moldova. Rectorul și-a exprimat recunoștința pentru contribuția substanțială adusă de Gheorghe Baciu în scrierea cărții despre istoria Universității noastre, apărută anul trecut la cea de-a 70-a aniversare a instituției. Într-un final, profesorul Ababii l-a nominalizat drept Cronicarul Alma Mater.
Unul dintre discipolii profesorului Baciu, Andrei Pădure, șef catedră Medicină legală a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că de sub penița maestrului au ieșit niște publicații foarte valoroase, care pot fi considerate drept cărți de vizită ale Domniei Sale. „Aș vrea și eu să cunosc acea muză care îl inspiră în atâtea lucrări pentru că e un lucru remarcabil că din 2009 până în prezent, timp de 7 ani, profesorul a semnat peste 10 lucrări monografice în care a abordat istoricul dezvoltării medicinei moldave, un adevărat tezaur care va fi lăsat drept moștenire generațiilor care îl vor urma”, a menționat Andrei Pădure.
Autorul cărții, Gheorghe Baciu a vorbit atât despre structura lucrării, cât și despre motivația de a o scrie. „Dorința de a munci, de a făuri ceva pentru acest plai și pentru poporul nostru: aceasta este muza care mă inspiră”, a declarat profesorul.
Cu un cuvânt de felicitare în adresa profesorului Baciu a venit și Elizaveta Vedean, director adjunct, Biblioteca Științifică Medicală, care a reiterat parcursul ascendent al autorului, menționând că Biblioteca s-a îmbogățit cu peste 65 de titluri de carte semnate de autor, ceea ce reprezintă o colecție impresionantă pentru generațiile tinere.
Manifestarea a fost organizată și în contextul celei de-a 80-a aniversări a profesorului Gheorghe Baciu. La ceremonie au mai participat academicianul Vasile Căpățână, președintele cenaclului literar „Ideal” și compozitorul Ilie Văluță, care a venit cu un cadou muzical pentru omagiat. Cuvinte frumoase însoțite de urări de bine și sănătate i-au mai adresat și Grigore Friptuleac, șef catedră Igienă, Mihail Ștefăneț, profesor universitar la Catedra de anatomie a omului, Valeri Savciuc, șeful Centrului de Medicină Legală, dar și alți colegi și discipoli care de-a lungul anilor au fost inspirați de Gheorghe Baciu, atât în medicina legală, cât și în arta scrisului.
[nggallery id=424]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii