Proiect de modernizare a Laboratorului de alergologie și imunologie clinică
- 108 views
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a câștigat un grant oferit de Guvernul Japoniei pentru modernizarea echipamentului medical la Laboratorul de alergologie și imunologie clinică. În acest context, rectorul Ion Ababii a participat joi, 2 martie, la ceremonia oficială de semnare a contractelor pentru implementarea proiectelor finanțate în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, alături de Excelența Sa, Masanobu Yoshii, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova și reprezentanții altor cinci instituții beneficiare.
Academicianul Ababii a venit cu aprecieri în adresa guvernului japonez pentru atitudinea și înalta responsabilitate manifestată față de Republica Moldova, atât prin asistență tehnică acordată, cât și prin resursele financiare alocate instituțiilor medicale pe parcursul ultimilor 20 de ani. Rectorul a ținut să sublinieze că proiectul câștigat de Universitatea noastră, în valoare totală de cca 83 de mii de dolari, va contribui la dezvoltarea cercetărilor în alergologie și imunologie, care au drept scop îmbunătățirea metodelor de diagnostic și tratament. Grantul va fi utilizat pentru achiziționarea unui flaucitometru și a unui analizator hematologic. Potrivit Luciei Andrieș, șeful Laboratorului, aceste utilaje vor contribui la dezvoltarea cercetărilor în imunitatea celulară și vor trasa noi aspecte imunopatologice în multiple boli.
Ceremonia a fost deschisă de ambasadorul Masanobu Yoshii, care a menționat că guvernul japonez va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pentru îmbunătățirea serviciilor medicale și ale educației, contribuind astfel la dezvoltarea economică a țării. Oficialul s-a arătat dispus să vizitez, în viitorul apropiat, cele 6 instituții beneficiare pentru a monitoriza implementarea proiectelor.
Prezentă la eveniment, viceministrul sănătății Liliana Iașan a mulțumit ambasadorului pentru suportul acordat țării noastre și a remarcat că este îmbucurător faptul că patru dintre instituțiile beneficiare fac parte din sistemul de sănătate. Viceministrul și-a exprimat speranța că, în acest fel, proiectele din sănătate vor avea o pondere și mai mare pe viitor.
Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008, iar până în prezent au fost implementate 38 de proiecte, preponderent în domeniile sănătății publice și educației școlare și preșcolare, cu o finanțare nerambursabilă din partea Japoniei de peste 3,3 milioane de dolari. Pentru ediția curentă, costul total al proiectelor este de 400 de mii de dolari. Astfel, de suport financiar vor mai beneficia: Spitalul Raional Briceni (79,994 $), Institutul de Cardiologie (82,650 $), Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău (82,289 $), Liceul Teoretic „Tudor Zanet” din s. Congaz (73,478 $) și Primăria s. Ghidighici (42,857 $).
[nggallery id=492]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii