Boris Şarapov, fondator al școlii naționale de neurochirurgie: 120 de ani de la naștere
- 267 просмотров
În data de 3 iunie curent s-au împlinit 120 de ani de la nașterea ilustrului savant Boris Şarapov, fondatorul școlii naționale de neurochirurgie din Moldova. Născut în localitatea Homeakovo, regiunea Tula, în familia unui preot, tânărul urmează cariera tatălui său. După absolvirea Seminarului teologic, în anul 1916 este înmatriculat la Universitatea din Moscova la Știinţe Naturale, apoi se transferă la Facultatea de Medicină pe care a absolvit-o cu mențiune în anul 1922. Activitatea profesională a început-o sub îndrumarea iluştrilor savanţi neurologi L. Blumenau şi S. Davidenkov, care i-au format viziunile ştiinţifice şi competențele clinice.
Chiar de la începutul activității sale, Boris Șarapov a manifestat calităţi deosebite de clinician şi cercetător științific, care i-au permis tânărului cercetător să devină, în scurt timp, conferenţiar la Catedra de boli nervoase a Institutului de Perfecţionare a Medicilor din Leningrad. În anul 1935, susţine teza de doctor habilitat în științe medicale, iar în 1940 i se conferă titlul de profesor.
După activitatea în Clinica de boli nervoase a Institutului de Cercetări Știinţifice din oraşul Soci, în anul 1945 profesorul Boris Șarapov este numit şef al Catedrei de boli nervoase a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, pe care a fondat-o și a condus-o până în 1953. A exercitat și funcția de prorector pentru activitate didactică şi ştiinţifică a ISMC (1949-1951). După o pauză de câţiva ani, fiind transferat la Institutul de Medicină din Odesa, Boris Şarapov revine în fruntea catedrei (1956), pe care o conduce până în anul 1969.
Pedagog prin vocaţie, Boris Şarapov s-a dedicat educaţiei studenţilor, tinerilor savanţi şi specialiștilor neurologi. Sub conducerea Domniei Sale au fost realizate şi susţinute 14 teze de doctor în științe medicale şi 6 teze de doctor habilitat. Mulţi dintre discipolii săi i-au urmat exemplul, îmbrăţişând profesia de medic neurolog și devenind cercetători ştiinţifici, unii chiar savanţi renumiți, printre care și regretatul academician Diomid Gherman.
Profesorul Boris Şarapov a fost unul dintre neurologii iluștri cu renume mondial. Cele cca 90 de lucrări ştiinţifice originale, inclusiv 6 monografii, abordează problemele fundamentale ale sistemului nervos, patologiile vasculare cerebrale şi nodulare, precum și manifestările clinice şi morfopatologice ale substanţei reticulare. Monografiile sale au fost traduse în mai multe limbi străine, autorul fiind considerat pionier în acest domeniu.
Boris Șarapov a dezvăluit noi caracteristici ale sindromului alteraţiei medulare transverse, afectării ganglionilor bazali, anevrismelor disecante ale vaselor cerebrale, tulburărilor circuitului nervos ș.a. A efectuat studii privind rupturile vaselor cerebrale, ictusurile venoase, obturaţia bilaterală a arterelor carotide interne ș.a. Un interes deosebit prezintă lucrările care descriu morfopatologia şi manifestările clinice ale afecţiunilor formaţiunii reticulare.
Cu o responsabilitate deosebită, profesorul Boris Şarapov a participat activ şi în viaţa socială. Pe parcursul vieții a deținut funcţiile de preşedinte al Societăţii Neurologilor şi Psihiatrilor din Moldova, neurolog principal al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova și membru al colegiilor de redacţie ale mai multor reviste medicale ș.a.
Boris Șarapov a fost apreciat cu mai multe distincţii de stat și desemnat „Lucrător Emerit în Științe”. Profesorul, celebrul medic şi ilustrul savant, Boris Şarapov, a fost şi continuă să reprezinte un exemplu de personalitate care s-a dedicat cu devotament medicinei şi oamenilor. Boris Șarapov a trecut în neființă la 22 noiembrie 1969.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii